מהי רגל תותבת - מה זו פרוטזה
תותבת היא אביזר מכני המשמש להחלפת כל חלק חסר בגוף על מנת לשחזר את התפקודיות של אותו איבר. אפילו שיניים מלאכותיות נחשבות לסוג של תותבת, אך המונח תותב משמש לרוב לתיאור יד או רגל מלאכותיות.
אם אתם קטועי יד או רגל, איבר מלאכותי יכול לפעמים להחליף את האזור הקטוע. המכשיר, הנקרא תותב, יכול לעזור לכם לבצע פעולות יומיומיות כגון הליכה, אכילה או לבוש. כמה גפיים מלאכותיות מאפשרות לכם לתפקד טרם הקטיעה.
רגל תותבת – פרוטזה באנגלית – אחרי שפרשנו מהי תותבת רגל, חשוב בנוסף להבין, כיצד היא ״פועלת״. הינה אביזר של טכנולוגיה מסייעת או אביזר של קוסמטיקה. תותב קוסמטי בא למלא פונקציה אסתטית בלבד והוא נראה, עד כמה שאפשר, כמו חלק הגוף שאבד (דוגמת עין זכוכית, שאינה מסייעת לראיה, אלא רק משווה לאדם מראה מלא). לעומת זאת, תותב שהוא אביזר טכנולוגיה מסייע לתפקד עד כמה שאפשר כמו חלק הגוף שאבד אך עשויי להיראות שונה לחלוטין מהאיבר אותו הוא מחליף (דוגמת יד תותבת שמאפשרת לאחוז בחפצים ונראית כמו ״צבת״). ויקיפדיה.
משמעות תותבות
המונח תותבות הוא המונח לתיאור תהליך החלפת חלק הגוף החסר, בעוד שתותבת היא המונח לחלק המלאכותי בפועל.
כיצד פועלות רגליים התותבות?
עולם התותבות המותאמות אישית הוא עולם מרתק, תוך שימוש בטכנולוגיה מודרנית ופרטים מורכבים של פונקציונליות הגוף כדי לפתח חלק מלאכותי המותאם בצורה מושלמת, ובכך להחזיר את התפקוד לקטועי רגל. טכנאי תותבות מורשה עובד ישירות עם קטוע רגל חדש כדי להתחיל את תהליך ההתאמה.
מכיוון שכל ניתוח קטיעת איבר הוא ייחודי וכל גוף שונה, יש להתאים את התותבת באופן מלא לגופו של המטופל. לאחר הניתוח, יש לאפשר למטופל מספיק זמן לריפוי. הנפיחות חייבת לרדת והתפר צריך להחלים לפני שטכנאי מומחה יוכל להתחיל בתהליך בניית תותבת.
לאחר שזמן הריפוי חלף, המומחה סורק ובודק את שארית הגפה כדי ליצור תותבת לאיבר המטופל. אז מתחיל תהליך עצמו, תוך התחשבות בגורמים רבים, כמו שרירים, גידים, עצמות והליכה. תהליך זה יוביל בסופו של דבר לעיצוב התותבת המותאמת אישית.
המכניקה של פרוטזה
הטכנולוגיה המודרנית, המשמשת בתותבות מותאמות אישית, יוצרת גפיים מלאכותיות שהן קלות, חזקות וניתנות לשליטה. כיום משתמשים בחומרים מרכיבים קלים יותר, כמו סיבי פחמן. לעתים נעשה שימוש בחומר דמוי קצף לכיסוי הפרוטזה וניתן להתאים אותו לגוון העור של המטופל למראה טבעי יותר.
כדי לקבל התאמה טובה ונוחה ניתן להשתמש במגוון חומרים לתושבת הפנימית וזאת כדי לקבל נוחות מרבית ושמירה על הגדם. כיום קיימים מספר סוגי ״תליה״ של תותבות (ואקום, שאטל לוק וכו׳) – מה שנותן אחיזה טובה המעניקה לקטוע חווית משתמש נעימה ותחושת בטחון בשימוש התותבת.
על מנת לקבל פרטים נוספים, אנו ממליצים ליצור עמנו קשר, ב-י.ד. גפים – מכון לאורטופדיה מתקדמת, לקבוע פגישה ללא עלות כספית, ולקבל את המידע הספציפי הדרוש לכם.
יהודה: 052-3571162
ישראל: 054-4393350
י.ד. גפים – אורטופדיה מתקדמת
מחיר הפרוטזה נקבע על מספר פרמטרים: סוג הקטיעה, רמת הפעילות הרצויה והתאמת החלקים. מחיר פרוטזה תלוי בסוג הפרוטזה, על מנת שנוכל להתאים את התותבת המדויקת לצרכים האישיים שלכם, אנא צרו עמנו קשר.
ב – י.ד. גפים – אנו עובדים בשיתוף פעולה עם הגופים הממנים בישראל: משרד הבריאות, משרד הבטחון, קופות החולים, בטוח לאומי, חברות הביטוח ובאופן פרטי.
בשוק קיימים מספר מגוון של תותבות/ פרוטזות החל מתותבות קוסמטיקאיות ועד לתותבות שמיועדות לספורט אקסטרים. סוג התותבת נקבע בהתאם רמת הפעילות ולצורכי הלקוח/ה.
תהליך הכנת התותבת אורכו בין 10 ימים לשבועיים. ישנם מספר גורמים אשר יכולים להשפיע על זמן ההמתנה, דוגמת אישור הגורם הממן או המתנה לאשפוז בבית החולים.
החלמת הגדם משתנה מאדם לאדם וגם סיבת הקטיעה (סכרתיים, כלי דם, טראומתי).
לרוב התהליך נע בין חודש לחודשיים מרגע הקטיעה. לאחר החלמת הגדם יש לבצע את התהליך של חבישת לחץ על מנת להכין ןלעצב את הגדם למצב האידיאלי שבו ניתן יהיה להתחיל בשלב של לקיחת המידות לתותבת.
התותבות נועדו להחזיר את הקטוע, לרמת תפקוד יומית מלאה – שקדמה טרם הקטיעה.